Ko se zaljubite ...

Medčloveški odnosi so ena velika skrivnost.

Kadar koli se srečata dve osebi se ustvari nov svet. Skozi odnos se osebi spreminjata, transformirata. Srečanje dveh oseb je enako, kot bi se srečala dva različna svetova. V vsakem odnosu pa imamo možnost, da se odločim, ali bo odnos temeljil na iskrenosti, ljubezni ali pa nadzorovanju, manipulaciji in strahu.

Na začetku odnosa se srečajo samo osebnosti.

Igramo vloge, drugi osebi se skušamo prikazati v najlepši luči. Ko pa odnos preraste v intimnost, postanete bližnji, takrat bi odnos moral postajati globok. Večina odnosov temelji na osebnostih, kar pomeni, da odnos ne prodre v globino, v intimnosti se srečajo zgolj gola telesa. Tako veliko parov, zaljubljencev, zakoncev živi skupaj že nekaj let, pa sploh ne vedo s kom živijo, zato, ker so srčna središča zaprta, odnos ostaja zgolj na ravni osebnosti – na ravni uma. V odnosu vlada strah, kalkulacije, je preračunljiv, planira in tako se življenje počasi izgubi v ozkih okvirih uma. Ni več pretoka, ni več spontanosti, ni več globine. Odnos ostaja na površini. Seks je možen za vsakogar, ljubezen ne. Če dovolite drugemu, da vas občuti, bo tudi drugi vam dopustil, da ga občutite in na ta način ustvarjate zaupanje. Takšen odnos temelji zgolj na dogovoru dveh preplašenih oseb, ki sta odvisni druga od druge, ki se borita, izkoriščata, manipulirata druga z drugo, nadzirata, posedujeta, ampak to ni ljubezen. To je umski dogovor dveh oseb.

Odnos, ki pa temelji na srčni povezanosti, ne ustvarja preprek.

Odnos temelji na odprtosti in iskrenost, je pristen, globok in temelji na medsebojni povezanosti. Takrat, ko se srečata dve odprti srci, se lahko zgodi ljubezen. Takrat ste zadovoljni. Dopustite drugemu človeku, da se sreča z vašim središčem. Če ste zadovoljni, vam celotno bitje govori. Takrat ga občutite in ne mislite, ste tukaj in zdaj. Uničite vse prepreke v sebi in se prepustite. Ne dovolite si, da bo ljubezen samo beseda nekaj praznega. Ne dovolite, da bi izkusili samo telesno zadovoljstvo.

Tantra pravi: Če imate nekoga radi, malo po malo izginja periferija te osebe, izginja oblika telesa te osebe. Vse bolj in bolj ste v stiku z brezobličnim, notranjim. Oblika postopno postaja meglena in izginja. Če greste globlje, tedaj se tudi ta brezoblična individualnost začenja topiti in izginjati. Tedaj se odpira tisto, kar stoji za njo.

Kako začeti? Zaljubite se in se ne borite.

Drugemu dopustite, da pride do vas brez vseh pogojev, da prodre do samega bistva vašega bitja. Poskusite najti pravi obraz drugih, kar je skrito. Ne jemljite ljudi za samoumevne. Vsak človek je velika skrivnost in če boste začeli prodirati v njega, bo to postalo neskončno. Kadar ljubite z umom, vam drugi postanejo dolgočasni, telo se stara; če pa ljubite iz jedra, bo ljubezen vedno sveža. Središča so vedno sveža, mlada, vaša duša nima let. Ko ste enkrat v stiku s svojo bitjo se medeni meseci nikoli ne končajo.

V  ljubezni nikoli ne obtožujte drugega. To obtoževanje uniči vse možnosti za napredek odnosa. V ljubezni ste vedno odgovorni vi. Začnite se spreminjati. Odvrzite lastnosti, ki vam delajo probleme. Kadar mislite, da je drugi kriv, zapirate sebe in drugega. Tako se odnos uničuje in ljudje se zaprejo.


10 PREDAVANJ V ŽIVO:

ŠOLA ŽIVLJENJA: Zaživite svoje sanjsko življenje

>